sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Pitkä hame kiiloista


Edit: koska tätä ei ole tehty autenttisilla 1800-luvun lopun / 1900-luvun alkuvuosien ompelutekniikoilla, esim. vuori puuttuu, en voi nimittää tätä edwardiaaniseksi tai sen ajan mukaiseksi hameeksi, mutta yritin soveltaa sen ajan leikkausta miten kykenin..

Kaikkien vyötäröltä poimutettujen ja laskostettujen hameiden jälkeen halusin kokeilla 1890-lukulaista kiiloista koottua hametta, joka on lantiolta istuva mutta laajenee helmaa kohti, ja takana on laskoksia antamassa lisää väljyyttä. Hame koottiin viidestä tai seitsemästä (tai vieläkin useammasta?) kiilasta, jotka kaartuivat vyötäröltä sisäänpäin. Useinhan näissä oli takana myös laahus, mutta halusin hameen arkikäyttöön Suomen kuraiseenkin säähän, jossa sellainen olisi liian epäkäytännöllinen.

Edestä
Satuin löytämään edullisesti ohutta miestenpukukangasta miellyttävänä vaaleanruskeana. Kahdesta pituudesta sai viisi kiilanmuotoista kappaletta, joista takana olevat kaksi sisältävät laskostusvaraa. Tein kaavan mittaamalla lantion ja vyötärön ympärysmitat ja jakamalla ne viiteen osaan, mistä sai kiilan leveyden lantiolla. Ompelin kaavalla ensin alushameen, ja sain selville, että se oli itseasiassa liiankin väljä, joten muokkasin kaavaa ennen kuin leikkasin itse hameen, ja takakappaleiden laskostusvaran leikkasin aika lailla arviolta.

Vyötärökaitaleen saaminen täsmälleen oikean mittaiseksi vaati vähän säätämistä, koska halusin sen istuvan ja näyttävän niin hyvältä, että voisin käyttää sitä puseron päällä. Käytin vyötärökaitaleeseen tukikangasta, jotta se pitäisi ryhtinsä, ja laitoin kiinnittiksi napit ajatellen, että ehkä samanlaista toteutusta on voitu käyttää siihenkin aikaan.

Takaa
Koska helma joutuu laahaamaan ties missä, halusin kokeilla tähänkin hameeseen helman vuoraamista suojaavalla leveällä kaitaleella, mikä myös ymmärtääkseni oli tapana aikoinaan. Tähän hameeseen en jaksanut hankkia vuorikangasta, joten alla on aina alushame - mieluiten se vastaavanmallinen lantiolta sileä - tai kaksi.

Tykkään hameen mallista kovasti, joten luulen, että teen vielä toisen samanlaisen lähitulevaisuudessa. Laskostettujen ja rypytettyjen hameiden leveydessä on puolensa mutta toisaalta tämä näyttää tyylikkäämmältä ja huolitellumalta :-)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti