tiistai 13. joulukuuta 2016

T-paitakassi 2.0 (vuori)

Minulla oli valkea trikoopaita, josta pidin paljon sekä sen mallin että edessä olevan punakirjavan painatuksen takia. Vuosien käytön jälkeen paita alkoi kuitenkin kulua ja kangas menetti ryhtinsä, mutta minua harmitti heittää paita menemään. Siispä kuten parissa aiemmassakin tapauksessa, käytin painatuksen kassin koristeena.

Kiinnitin paidasta leikatun palan samaan tapaan kuin aiemmissa tapauksissa kolmiaskelsiksakilla. Ompelin varmuudeksi useamman ompeleen, ja reunimmaisen vähän trikoon reunan yli niin, että se kiinnittyi kunnolla.

(Tässä välissä tein nelinkertaisesta kangaskaitaleesta hihnaa kantokahvoja varten)


Valkoinen kangas on alunperin vahingossa ostettu liian iso tyynyliina, ja kun tein aiemmat kassit vähän tukevammasta kankaasta, tämä alkoi trikoopalaa kiinnittäessä tuntua kovin ohuelta. Kestäisikö se kassin käyttöä ja tavaroiden painoa? Vaikka tiedänkin, että esim. mainostarkoituksessa jaetut kankaiset apukassit ovat tosi ohutta ja kevyttä kangasta, epäilytti silti, ja päätin vuorittaa kassin. Tätä en ole aikaisemmin yrittänyt.


Vuori: Kassin perusideahan on suorakaiteen muotoinen kangaspala, joka on taitettu kaksinkerroin, ja ompelemalla sivusamat siitä muodostuu pussi, jonka yläreunaan lisätään kantokahvat. Vuoritin sen ompelemalla vuorin kiinni päällikankaaseen kassin yläreunoista niin, että kantokahvat kiinnittyivät samalla. Eli päällinen ja vuori oikeat puolet vastakkain, kantokahvat paikoilleen sinne väliin (mutta kassin sisälle päin!) ja sitten suorakaiteen lyhyet sivut ommellaan kiinni toisiinsa.

Sivusaumat: Halusin myös sivusaumoista kulutusta kestävät, joten ompelin ne ensin leveällä saumavaralla, leikkasin toisen saumavaran kapeaksi ja käänsin toisen sen yli ja alle, kuten kuvassa. Näin muodostuva katesauma on vahva ja kestävä. Ihan kassin pohjaan astihan tätä ei voi tehdä, mutta mahdollisimman lähelle. Loppu tulee hoidelluksi pohjan kulmia ommellessa.

Ehkä tämä katesauman "kate" pitäisi oikeasti, katesauman ohjeen mukaan, olla oikealla puolella, eli sivusaumat olisi pitänyt ommella oikealta puolelta, mutta minulle sillä ei ole niin väliä, pääasia, että sauma on kestävä eikä rispaantuvaa reunaa ole näkyvissä.

Pohja: Halusin kassiin myös tasaisen pohjan, joten asettelin kassin pöydälle niin, että sivusauma oli suorana keskellä (tarkista mittaamalla, että se tosiaan on keskellä eli yhtä kaukana molemmista taitteista. Päätin, että pohjan leveys voisi olla 12 cm, eli ompelin kohdasta, jossa sivusauma on kummastakin taitteesta kohtisuoraan 6 cm päässä. Kuvassa näin syntyvä kolmio on taitettu ylöspäin kassin sivulle, koska sillä tavalla sivusauman keskeneräiseksi jääneen kateen pää jäi siististi kolmion alle piiloon. Kiinnitin kolmion tikkaamalla sen suoraukulmaista reunaa pitkin niin lähelle nurkkia kuin mahdollista.

Lopuksi tikkasin vielä kassin yläreunan ja ompelin kantokahvojen kohdalle pienet neliöt vuorin väliin jäävien kaitaleiden jatkojen kohdalle, jotka vahvistavat niiden kiinnityksen.

Kassista tuli siisti, vahva ja ehkä hiukan isompi kuin tarvitsee, ja oikein sievän näköinen. :-) Oikeastaan sitä ei raaski käyttää, jottei se likaannu, mutta en myöskään raaskisi antaa sitä pois, kun jollekin toiselle painatuksella ei ole samaa lempipaita-merkitystä. Itselläni kasseja kuitenkin alkaa olla jo tarpeeksi, joten eiköhän tämä mene lahjaksi jollekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti