perjantai 13. syyskuuta 2019

Lisää alushousuja

Pyjaman säilytyspussi
Ekojen itsetehtyjen alushousujen kanssa kävi käytössä ilmi, että vyötärönauhaksi laittamani kangassuikale oli aivan liian väljä ja kävellessä housuja sai jatkuvasti kiskoa ylöspäin. Sain korjattua ongelman lyhentämällä vyötärökaitaletta, tai siis poistamalla siinä takana olleen jatkopalan, mutta minua jäi kiinnostamaan kuminauhan, tai kangaskaupassa näkemieni joustavien pitsien käyttäminen vyötärönauhana. Kuinka hyvin ne toimisivat?

Pussi auki leikattuna
Trikoopalojeni joukossa oli isän pyjaman säilysypussi, jonka äiti oli laittanut tarpeettomana tilkkulaatikkoonsa, mistä sen poimin ajatellen hyödyntäväni sen paloina johonkin. Etupuoli teksteineen oli toki hyödytön mutta kun pussi leikkasi auki, siinä oli aika paljon ihan hyvää kangasta.

Kankaan leveys ei tietenkään riittäisi kahteen koknaiseen housukappaleeseen eikä raidallisesta saisi edes yhtä kokonaista kappaletta, mutta kun keskelle eteen ja taakse tekisi saumat ja hyväksyisi, että toinen kappale on puoliksi raidallinen, kangas riittäisi juuri sopivasti. Toinen haarakappalemahtui tuohon tekstin viereen. Hetken harkitsin, että teksti ei haittaisi siellä näkymättömissä, mutta itseasiassa painoväri on huomattavan karkean tuntuista, joten luovuin ajatuksesta, ja kangas riitti silti.

Palat leikattuna, kaksinkertainen
haarakappale
Ompelin alushousut samalla tavalla kuin aiemmassa merkinnässä, siis haarakappaleen kaksinkertaiseksi niin, että saumat jäävät kappaleiden väliin, ja sitten sivusaumat ja lahkeiden reunat siksakaten.

Mallasin joustavaa pitsinauhaa vyötärölleni arviolta, venyttäen sitä jonkin verran, jotta se tiukentaisi housujen vyötäröä vähäsen. Yritin asetella sen housujen vyötärölle mahdollisimman tasaisesti nurja housujen oikeaa vasten ja siksakkasin paikoilleen venyttäen housukankaan väljyyden pois. Lopputulos näkyy alla: joustava pitsi on hiukan pienempi kuin housujen vyötärö. Kangas ja pitsi menevät päällekäin ehkä sentin verran, mikä on hiukan liian paljon, ja olisi pitänyt siksakata pitsin reunasta eikä kankaan reunasta, koska nyt pitsin irti oleva reuna kääntyy helposti kaksin kerroin.

Etupuoli
 Käytössä nämä alushousut ovat osoittautuneet ihan hyviksi: joustopitsivyötärö on tarpeeksi napakka pitääkseen housut ylhäällä ja muutenkin housut istuvat ihan mukavasti. Käytin itseasiassa kaavoina toisia vanhoja alushousuja, joten malli on hiukan erilainen kuin aiemmassa merkinnässä.

-------------

 Tein myös toisen parin alushousuja tällä samalla mallilla mutta isommista paidasta tähteeksi jääneistä paloista niin, etten tarvinnut saumoja eteen ja taakse. Toinen ostamani pitsi oli leveämpää ja napakampaa, joten mallasin sen pituutta vyötärölleni venyttäen sen sijaan, että olisin ottanut mitan edellisistä housuista (mikä olisi saattanut ehkäistä ongelmia).

Näistä housuista tuli osittain pitsin ansiosta hyyvin korkealle vyötärölle nousevat, mikä oli vielä ihan ok, mutta ehkäpä pitsistä tuli liian kireä, koska nämä housut tahtovat kävellessä vetäytyä liiankin epämukavasti ylöspäin.

Ne odottavat nyt korjaamista, mutta pitäisi ensin ratkaista, miten sen käytännössä tekisi - pitsiä ei saa korjattua pidemmäksi. Sen voisi ehkä vaihtaa pidempään, mutta harkitsen myös haarakappaleen lyhentämistä, koska siihen pääsisi helko helposti käsiksi avaamalla reunojen siksakkauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti