keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Laukkuja, osa 3

Tämä on oikeasti laukku nro 3, sillä tämä valmistui jo syksyllä, noiden kahden ensimmäisen yritelmän jälkeen, mutta se jäi raportoimatta. Eli:

Minulla on pitkään ollut Eastpakin iso läpällinen olkalaukku, joka on monella tavalla toimiva ja mukavan reilun kokoinen, mutta se alkaa olla pahasti kulunut. Joten laukkuinnostuksen myötä yksi toive oli tehdä seuraaja sille. Piirsin siis kaavat sen mitoilla ja mallilla: etukappale, takakappa, le, sivu+pohjakaitale ja läppä. Laukkukirjassa oli upotetun taskun ohje, joten halusin tehdä läppään sellaisen, ja sisälle enemmän taskuja kuin vanhassa oli ollut. Lisäksi molemmissa päädyissä on pieni tasku. Eastpakissa sivukappale avautuu vetskarilla leveämmäksi, joten siinä ei ollut päädyissä mitään taskuja. Niiden isnpiraationa oli ammoin Käsityölehden laukkukilpailun voittanut Festarikassi.

Perhoskangas löytyi Eurokankaan laarista ja sen väritys ohjasi vuori- ja tehostekankaiden valintaa: kaikki vuorit ovat vihreää käsityöpuuvillaa, taskujen vuorit taas punaista.

Etukappaleen taskut ja vuorin vetskaritasku
Laukkukirjan ohjeen mukaan tein läppäkappaleeseen upotetun taskun, etukappaleeseen rivin avoimia taskuja, päätyihin läpällisen taskun ja kuminauhataskun (kumpikaan ei loppupeleissä tahdo pysyä kiinni :-( ), vuorin etukappaleeseen rivin avoimia taskuja ja pari paikkaa kynille, ja vuorin takakappaleeseen upotetun vetskaritaskun. Vuorikappaleissa on lisäksi tukena villasekoitteen paloja, jotka on kiinnitettu tikkaamalla sopivista kohdista.

Vuorin avoimet taskut
Kun kaikki palat olivat valmiina, ts. niihin tulevat taskut oli rakenneltu valmiiksi, päällinen ja vuori  koottiin kumpikin erikseen, ja vuoriin jätettiin kääntöaukko. päällisen ja vuorin sauman väliin kiinnitettiin lenkit ja renkaat olkahihnaa varten, ja läppään ja etukappaleeseen hihnanpätkät ja soljet sulkimiksi. Valmiiksi kasattu läppä kiinnitettiin päällisen takakappaleen reunaan niin, että kun vuori ja päällinen ommeltiin yhteen oikeat puolet vastakkain, läppä jäi niiden väliin. Sitten vielä tikkauksi reunoihin ja olkahihna lenkkeihinsä. Olkahihnassa on D-solki, jolla sen pituutta voi säätää.

Tästä laukusta olen ollut aika ylpeä ja sitä on tullut käytettyä varsin paljon. Se ei ole aivan yhtä tilava kuin Eastpak oli, eikä vettähylkivä - puuvillakankaita- mutta tykkään siitä silti :-)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti